Välkommen till SMVJ medlemsträff onsdag 6 november!
Anna Davour om särlingsfysiker
När: Onsdag den 6 november kl. 18
Plats: Tandläkartidningens lokal på entréplanet på Österlånggatan 43 i Gamla stan, Stockholm.
Gott tilltugg serveras!
Anmälan: Anmäl dig senast 4 nov till styrelsen@smvj.se
Anna Davour är en svensk fysiker och vetenskapsjournalist. Hon är redaktör på tidningen Forskning och Framsteg och kommer under medlemsträffen berätta om hur redaktionen arbetar, men framför allt om fenomenet Särlingsfysiker, hemmatänkare som känner sig ha bättre lösningar än den etablerade forskarvärlden.
Forskning & Framsteg är en populärvetenskaplig tidskrift som har kommit ut sedan 1966. Bakom tidskriften står en fristående stiftelse. Redaktionen består av cirka tio personer som bevakar alla forskningsområden.
”Som fysik- och astronomiredaktör på Forskning & Framsteg får jag min beskärda del av brev från människor som har tänkt ut hur universum egentligen fungerar. De är oftast män, inte sällan pensionerade ingenjörer, och det är ganska vanligt att de anser att forskarvärlden behandlar deras idéer orättvist. Ibland är de bittra, och hävdar att fysiker i akademin inte alls förstår fysik. En ville köpa en annons för att nå ut med sin teori.
Sådana hemmatänkare är ett gammalt fenomen, och finns i olika forskningsfält, men de områden som ligger närmare stora existentiella frågor verkar få fler av dem. Vetenskapsjournalisten Margaret Wertheim har kallat dem särlingsfysiker (outsider physicists), som en parallell till särlingskonsten som verkar utanför den etablerade konstvärlden.
Tankegångarna följer ett visst mönster, som går ut på att världen måste vara åskådlig och begriplig, och att alla måste kunna greppa den. Det leder till ett motstånd mot den etablerade vetenskapen, som stänger ute människors egna tankar om hur världen är, vilket har studerats bland annat av vetenskapshistorikern Milena Wazeck.
Det är ofta svårt för allmänjournalister att bedöma vad som är rimliga idéer och inte, och där skulle vi vetenskapsjournalister kunna ha en särskild roll. Hur ska vi förhålla oss till idéerna på utkanten?”
Varmt välkomna önskar styrelsen för SMVJ, Sveriges medicin- och vetenskapsjournalister!